Workshop: de helende werking van indigo bij hoog gevoeligheid

Tijdens het herfstcongres, op 29 november 2019, geef ik, samen met Lida Vegt, een workshop over de helende werking van indigo bij hoog gevoeligheid.

Schildertherapie in licht, kleur en duisternis ontwikkeld door Liane Collot d’Herbois
In deze werkgroep gaan we schilderen op dun vochtig papier en leren we hoe het wezen van indigo geschilderd wil worden. De iriserende (veelkleurige) werking van indigo geeft ons de mogelijkheid om met meerdere kleuren te schilderen. Het geeft ons een beschutte plek waarin we kunnen ademen en ons niet opgesloten voelen omdat er een opening is.

In onze tijd van de bewustzijnsziel wordt een groot appèl gedaan op een wakkerheid van de bovenpool. Het licht wat ons wakker maakt op het gebied van denken en zintuigen wordt soms te sterk aangesproken waardoor de warmte van de duisternis niet voldoende kan werken in de onderpool. Wanneer je hoog gevoelig bent, verstoort de wakkerheid van de zintuigprikkels het thuiskomen in de warmte van lichaam en ziel. In het samenspel tussen licht en duisternis verschijnt de kleur indigo ver achter het licht. Hierdoor ontstaat er ruimte en komen we in een zachte warmte. Deze zachte tedere warmte van indigo geeft omhulling en bescherming en draagt bij aan het thuiskomen in jezelf.

Over Karin Lamers
Karin Lamers is als docent verbonden aan de opleiding voor schildertherapie bij Scuola Terra di Siena in Florence, Italië. Na een opleiding voor maatschappelijk werk en jarenlange werkervaring in individuele- en groepsbegeleiding heeft ze vervolgens  de opleiding voor schildertherapie gevolgd bij Stichting Emerald. Ze heeft een eigen praktijk in Eindhoven waar mensen terecht kunnen voor individuele therapie, begeleiding en cursussen.

Over Lida Vegt
Lida Vegt heeft alle modules van de opleiding voor schildertherapie gevolgd bij Stichting Emerald in Den Haag. Zij heeft de opleiding voor kunstzinnig therapeut aan de Leidse Hogeschool afgerond. Daarvoor is zij jarenlang werkzaam geweest als psychiatrisch verpleegkundige. Sinds vele jaren geeft zij kunstzinnige begeleiding, in de vorm van dagbesteding, aan mensen met zeer uiteenlopende achtergronden. Daarnaast geeft ze individuele schildertherapie vanuit haar eigen praktijk in Voorschoten.