Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Ontstaan van de schildertherapie

Schildertherapie op basis van licht, kleur en duisternis vindt haar oorsprong in de antroposofische geneeskunde. De grondlegger van de antroposofie is Rudolf Steiner (1861-1925), een Oostenrijkse filosoof, schrijver, architect en pedagoog. De Antroposofie geeft onder andere inzicht in de samenhang van de mens met de natuur en komt tot uiting in praktische toepassing zoals de vrije school, de antroposofische geneeskunst, de heilpedagogie en de biologisch-dynamische landbouw. Rudolf Steiner zorgde daarnaast voor vakinhoudelijke vernieuwing op het gebied van onder andere landbouw, geneeskunde, geestelijke zorg, architectuur en muzische kunsten.

In het begin van de twintigste eeuw werkt Rudolf Steiner samen met de Nederlandse arts Ita Wegman (1876-1943) aan een verruiming van de algemene geneeskunde. Ita Wegman richt daarop in 1921 het eerste antroposofische ziekenhuis op, waarbij ook Rudolf Steiner nauw betrokken is.

Op haar beurt geeft Ita Wegman een impuls aan Liane Collot d’Herbois (1907-1999), die de schildertherapie ontwikkelde.