Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Licht, kleur en duisternis

Bij schildertherapie speelt het samenspel tussen licht, kleur en duisternis een centrale rol. Het zijn in feite de instrumenten van de schildertherapie.

Licht en duisternis zijn onzichtbare krachten die zichtbaar worden door de kleuren die in de atmosfeer verschijnen. Je kunt hierbij denken aan een zonsopgang of zonsondergang. In het samenspel tussen licht en duisternis ontstaat een ruimte waarin de beweging als kleur te voorschijn komt. Je moet je voorstellen dat het licht zich een weg baant door de duisternis heen. Omdat de duisternis aangetrokken wordt door het licht, komt deze van alle kanten, vanuit alle richtingen naar het licht toe. Deze beweging wordt zichtbaar als kleur. Je kunt zeggen dat de kleuren erdoor voortgebracht worden.

In de schildertherapie kijken we naar hoe de krachten van licht, kleur en duisternis in de mens werken. Wanneer dit verstoort is, werken we toe naar het weer in harmonie brengen van het samenspel tussen licht, kleur en duisternis.