Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Workshop licht & duisternis

Licht en duisternis zijn de twee geestelijke oerprincipes waaruit alles is ontstaan. Alles wat we om ons heen kunnen waarnemen is het eindresultaat van het creatieve scheppende proces van licht en duisternis.

Licht en duisternis kunnen niet zonder elkaar. Door hun samenwerking ontstaat er altijd iets nieuws: atmosfeer, beweging, ruimte en ritme. Dit ritme zorgt voor nieuwe ruimtes, het kan langzaam gaan of juist heel snel, het kunnen grote ruimtes zijn of juist kleine. Het beweegt voortdurend. In deze sfeer ontstaan de kleuren. De verschijning en de beweging van deze kleuren zijn steeds afhankelijk van de sterkte van het licht en de werking van de duisternis.

Tijdens deze workshop gaan we ervaren hoe de wetmatigheden van licht en duisternis werken achter de kleuren die vóór en achter het licht verschijnen.

We werken met houtskool op een groot vel papier.

Aanvullende informatie:

De workshop bestaat uit twee dagdelen van drie uur. De kosten bedragen €60,- inclusief de benodigdheden.