Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

De werkzaamheid van de therapie

Schildertherapie kan omschreven worden als een nieuwe therapievorm, die  bij gezondheidsklachten helpt om de mens weer terug in zijn of haar evenwicht te brengen. Medisch geeft hierin de samenhang met de geneeskunde weer.

Licht, kleur en duisternis zijn de instrumenten van de schildertherapie. Licht en duisternis zijn onzichtbare krachten, maar worden zichtbaar door de kleuren in de atmosfeer. We zijn de hele dag omgeven door deze kleuren, maar afhankelijk van de hoeveelheid licht en duisternis verschijnen er steeds weer andere kleuren. Deze hebben ook een werking in de mens; zo brengen de kleuren ons innerlijk in beweging. Wanneer in het samenspel van licht, kleur en duisternis verstoringen optreden, kan dit ons als mens zodanig uit ons evenwicht brengen, dat dit een weerslag heeft op de gezondheid, waardoor ziekte optreedt.

In de schildertherapie werken we aan het weer terug brengen van het herstellen van het harmonische samenspel van licht, kleur en duisternis. Je levenskrachten worden aangesproken, waardoor je weer in evenwicht komt en de lichamelijke en/of psychische klachten afnemen, en vaak zelfs helemaal verdwijnen.

Je hoeft niet te kunnen tekenen of schilderen als je deze therapie wilt volgen. Het therapeutische proces bestaat eruit dat je onder begeleiding leert de kleuren in de juiste hoedanigheden te schilderen, zodat er weer een harmonisch samenspel ontstaat tussen licht, kleur en duisternis . Je schildert zelf waardoor je actief werkt aan je eigen genezingsproces.