Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Over mijzelf

Mijn naam is Karin Lamers en ik werk als schildertherapeute in mijn eigen praktijk voor medische schildertherapie in Eindhoven. Daarnaast ben ik als docente verbonden aan l’associazione culturale  Il ramo di fiore, de opleiding voor schildertherapie in Florence, Italië. Ik ben getrouwd en heb twee dochters.

Ik ben mijn loopbaan in de gezondheidszorg begonnen als activiteitenbegeleidster in een verpleeghuis. Na vijf jaar ben ik de opleiding voor maatschappelijk werk gaan volgen. Ik heb in diverse banen en projecten gewerkt als maatschappelijk werkster met als doelstelling om de hulpverlening aan mensen die arbeidsongeschikt en/of gehandicapt zijn te verbeteren. In die tijd ontdekte ik hoe belangrijk het is als je positief kunt blijven denken. Ik ben een training gaan volgen en heb een eigen praktijk voor psychosociale hulpverlening gehad.

Toen er in 1997 een agressieve vorm van borstkanker bij mij werd geconstateerd, ben ik direct met al mijn werkzaamheden gestopt en heb al mijn aandacht en energie gericht op mijn genezing en mijn gezin. Ik heb er voor gekozen om naast de weg van de reguliere behandelingen in het ziekenhuis ook de weg van de antroposofische therapieën te bewandelen. Dat heeft mij geholpen om in evenwicht te blijven. Na vijf jaar ben ik me verder gaan ontwikkelen in een scholingsweg gericht op de antroposofie, waarbij ik tegelijkertijd opgeleid werd tot schildertherapeute. Ik ontdekte namelijk dat als je als mens werkelijk in beweging wilt komen, dat niet lukt door alleen de weg van het denken te volgen. Heel de mens – geest, ziel en lichaam – moet van binnenuit aangesproken worden. Deze visie streef ik na met mijn eigen praktijk, waarin mijn passie voor medische schildertherapie en mijn achtergrond en ervaring in maatschappelijk werk samenkomen.

Ik maakte deel uit van groep 4 van Stichting Emerald.

In 2003 ben ik begonnen aan de opleiding voor schildertherapie bij Stichting Emerald te Den Haag en heb deze in 2008 afgerond. Tijdens mijn stages heb ik resp. drie weken en twee maanden in Florence, Italië, gewerkt en gewoond. Omdat de meeste Italianen geen Engels spreken en ik geen Italiaans, heb ik in Italië gewerkt met mensen uit Afrika en Azië voor wie Engels de moedertaal is. Ik heb daardoor ervaren dat schildertherapie universeel is. Iedereen, waar ook ter wereld, kan de wetmatigheden van licht, kleur en duisternis begrijpen en daardoor het proces ondergaan waarbij de totale mens – geest, ziel en lichaam – van binnenuit aangesproken en in beweging gebracht wordt.

Op 1 januari 2009 ben ik gestart met een praktijk voor schildertherapie. De schildertherapie is een individuele therapie, maar de cursussen en workshops die ik geef zijn in groepsverband. Wanneer deze in mijn praktijk plaats vinden is de groep maximaal 4 personen. Voor grotere groepen wijk ik uit naar een andere ruimte.

Deze activiteit staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder SBI-code 86919.

De praktijk is gevestigd aan mijn huis in Eindhoven.