Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Cursus schilderen met de atmosferische kleuren

Cursus schilderen met de atmosferische kleuren

Zoals de kleuren in de wereld om ons heen voortdurend in beweging zijn, zo brengen de kleuren ons ook innerlijk in beweging.

In  de cursus atmosferisch schilderen leren we hoe de kleuren zich in de atmosfeer bewegen en hoe we deze kunnen waarnemen. Tijdens de bijeenkomsten verdiepen we ons telkens in een kleur. Zo leren we de kwaliteiten van iedere kleur kennen en schilderen we deze in combinatie met andere kleuren.  Daarnaast onderzoeken we de relatie met de mensheidsontwikkeling. We ontdekken dat iedere cultuurperiode specifieke ontwikkelingen met zich meebracht en dat dit in relatie gebracht kan worden met het gaan zien van de kleuren. Ook kijken we hoe een bepaalde kleur in de natuur om ons heen zichtbaar wordt, in de mineralen-, planten-, en dierenwereld.

Er wordt laag over laag geschilderd, met aquarelverf op dun vochtig papier.

Aanvullende informatie:

De cursus bestaat uit twaalf bijeenkomsten van drie uur en start ieder half jaar. De kosten bedragen €30,- per keer, inclusief de schildersbenodigdheden.

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe cursus schilderen met de atmosferische kleuren. Deze cursus start in het voorjaar 2024.