Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Cursus sluieren

Afbeelding voor de cursus Sluieren

Er ontstaan nieuwe ademende kleuren door een kleursluier te leggen over de reeds beschilderde ondergrond. Dit is alleen mogelijk met de sluiertechniek.

In deze cursus gaan we leren sluieren. Er wordt telkens een laag zeer transparante verf aangebracht, waarna het werk even moet drogen. Wanneer het werk helemaal droog is, kunnen we een volgende transparante laag aanbrengen. We beginnen met grote sluiers en werken uiteindelijk toe naar kleine sluiers. Er ontstaan rijke en transparante kleurschakeringen. De zichtbare kleur wordt vanzelf  intenser maar blijft wel levend en in beweging. Tijdens  het groeiproces van een schilderij hebben we te maken met de kleuren in de atmosfeer. Het zijn allemaal kleursferen die elkaar doordringen. Zo ontstaan er nieuwe kleuren in de doorlichte duisternis. Het is een ademend ontmoeten van licht en duisternis krachten die zichtbaar worden door de kleuren die uit de ontmoeting ontstaan.

We schilderen laag over laag met aquarelverf op 300 gram papier wat van te voren opgespannen is op een schilderplank.

Aanvullende informatie:

De cursus bestaat uit twaalf bijeenkomsten van drie uur en start ieder half jaar. De kosten bedragen €30,- per keer, inclusief de schildersbenodigdheden.

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe cursus sluieren die starten in het voorjaar 2024

Resultaten van eerdere cursussen: