Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Ervaringen van Monique

Ervaring Monique, 31 jaar, 15 maanden in therapie met een tussenpoos van een half jaar

“Ik kwam in aanraking met schildertherapie via mijn arts. Aangezien ik nog nooit van schildertherapie gehoord had, kon ik me er ook geen voorstelling van maken en stond ik er in eerste instantie sceptisch tegenover. Daarnaast had ik al heel veel therapieën geprobeerd; creatieve therapie, gestaltetherapie, cognitieve therapie, een psycholoog, een persoonlijke coach, groepsessie voor ADD… Helaas had het allemaal niet de uitwerking waarop ik had gehoopt, dus ik was het vertrouwen ook kwijt.

Ik had een burnout, was heel erg depressief en had zelfmoordgedachten. Daarnaast had ik enorme steken in mijn buik, maar bij het ziekenhuis konden ze niks vaststellen. Voor de arts waren mijn klachten op een punt gekomen, dat hij echt aan de noodrem moest trekken. Hij verwees me toen door naar schildertherapie.

Sinds ik met schildertherapie gestart ben, merk ik hele grote verschillen. Ik blijf dichter bij mezelf, ben me ook meer bewust van mijzelf en de signalen die mijn lichaam afgeeft. Daarnaast ben ik veel levendiger, heb meer zin in het leven. Wat ik erg bijzonder vind, is dat terwijl ik bezig ben met de therapie, dingen naar boven komen in mijn beelden waar ik tegenaan loop in het leven. Zo heb ik ontdekt dat ik de lat te hoog leg voor mijzelf en bijvoorbeeld moeilijk een standpunt kan ‘maken’. Misschien is het grootste verschil nog wel dat ik veel meer energie heb en ook de steken in mijn buik zijn een stuk minder.

Wat ik zo fijn vind aan de schildertherapie, is dat er echt de tijd voor je wordt genomen. Daarnaast ben ik zelf bezig met mijn handen en merk ik dat ik fijngevoeliger ben geworden. Wanneer ik bijvoorbeeld bezig ben met houtskool, maakt dit meteen een vertaalslag naar binnen toe. Ik ervaar zelf waar het blokkeert en waar het stroomt, dus waar ik tegenaan loop in het leven en wat goed gaat. Erg bijzonder! Nadat ik een sessie heb gehad, voelt het telkens alsof ik een soort upgrade heb gehad!

Wat naar mijn idee ook de reden is dat schildertherapie zo goed werkt, is dat alles stapje voor stapje gaat. Bij bijvoorbeeld cognitieve therapie moet er meteen resultaat te zien zijn. Daar ging het telkens mis bij mij. Ik gun mezelf nu ook echt de tijd en ga als vanzelf iedere keer wat meer vooruit.

In het begin begreep ik de werking van de therapie eigenlijk niet, maar nu begrijp ik gevoelsmatig hoe het werkt. Ik voel het aan. Ik vind het jammer dat ik niet goed kan uitleggen waarom schildertherapie zo goed werkt, want het heeft me heel erg geholpen. Ik denk dat mensen het zelf moeten ervaren en het de tijd moeten geven om hun wellicht sceptische beeld te herzien. Ik was de eerste periode ook zeker sceptisch over schildertherapie omdat ik al zo veel geprobeerd had, maar het heeft mij zo veel goeds gebracht dat ik het zeker aan anderen zou aanbevelen! “