Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Ervaringen van Linda

14 weken schilderen…

Eerst 3 weken licht en duisternis ervaren met houtskool, moeilijk en erg vermoeiend. Het leerde me ervaren hoe ik zelf graag het licht opzoek en het moeilijk vind om in het donker te zijn.

Dan eindelijk de kleuren: een dienblad gevuld met een rijke kleurencirkel. Het verhaal over de verbinding van de kleuren met de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid ontroerde me en dat bij de kleuren ook nog een beweging en een vorm hoorde verbaasde me. Veel informatie, maar ik kon het rustig over me heen laten komen, want elke week hoorde ik het verhaal opnieuw.

Tijdens deze maanden heb ik ervaren dat kleuren rechtstreeks werken op je lichaam. De eerste weken was ik fysiek moe na de therapie. Weer enkele weken later was ik in staat om te voelen hoe het karmijnrood werkte in mijn buik. Ik kon weer “zakken” zoals ik dat altijd noem. Het turkoois gaf een heel andere uitdaging: heldere kristallen, scherp van vorm. Waar is het licht, waar weerspiegelt het licht en waar valt het licht voor of achter. De eerste weken duizelden deze vragen me. De onmacht maakte me emotioneel, het thuis oefenen met waarnemen en tekenen hielp me hierbij. Als licht staat voor bewustzijn, dan mocht ik oefenen om wat meer de duisternis toe te laten. Een heus avontuur. Maar in plaats van eng, werkte het bevrijdend, er ontstond een ruimte in mij, die ik al lang geleden kwijt ben geraakt. “Zakken” kon ik de laatste jaren alleen maar na een paar weken vakantie. Maar nu merkte ik dat ik ook thuis, gewoon in mijn stoel, weer kon zitten niets doen en ontspannen.

Nu zitten de 14 weken er op. Ik kan weer op eigen kracht verder. De therapie heeft me geholpen om beter te voelen hoe de balans is tussen bewustzijn en gevoel. Ik heb opnieuw geleerd om te slapen, een groot geschenk. De rust die ik weer gevonden heb, wil ik proberen te behouden. Ik heb nu meer zicht op mijn eigen levensprocessen op het moment dat de spanning toeneemt en de balans even weg is. Dat maakt dat ik denk ik beter in staat ben om die balans weer terug te krijgen als die verstoord is. Het kleurenbad was heilzaam, de begeleiding verfrissend en oprecht, het was hard werken, maar ook intens genieten van nieuwe ervaringen in de wereld van licht, duisternis en kleur.