Magenta verschijnt meestal vroeg in de ochtend aan de hemel wanneer de zon nog niet op is. Alles komt tot een eenheid en verbinding en het vult alles.

Karmijn zien we vaak in de avond nadat de zon al onder is. Het brengt dan een laatste groet aan de dag. Karmijn draagt veel warmte in zich en laat ons thuis voelen.

Vermiljoen draagt een grote kracht tot verandering en transformatie in zich. Wanneer we vermiljoen in de ochtendhemel zien, zoals op deze foto, is er weersverandering op komst.

Wanneer oranje in de hemel verschijnt is de hele atmosfeer gevuld met een warme gloed. Het draagt zoveel enthousiasme in zich dat het zich alsmaar wil uitbreiden.

Geel als zichtbare schaduw van het licht verschijnt als een heldere stralende kleur.

Geelgroen verschijnt soms in de avondhemel. Het is zo dichtbij het licht dat het in kleine stukjes uit elkaar spat, ritmisch , speels en jong.

In viridaangroen is een volmaakt evenwicht tussen wat vóór en wat achter het licht is. Het is zo helder en transparant dat we deze kleur kunnen zien in lichtbundels, bergbeekjes, watervallen en in het omslaan van een golf.

Wanneer turkoois in de hemel verschijnt is de atmosfeer heel koud en helder met weinig vocht. Hier zien we turkoois verschijnen in een gletsjer. Het zuivere turkoois heeft transparantie, lichtkwaliteit en strcutuur.

Onze hemel is de hele dag gevuld met kobaltblauw. Het is onbereikbaar en brengt ons tot in de verte.

Indigo wolken dragen een enorme kracht. Iets onheilspellends is op komst.

Het violet daalt in geometrische beweging neer op de aarde. In het violet kun je rust en stilte ervaren.

Ervaringen van Erik

Ervaringen van Erik, 30 jaar, na de 13e keer schildertherapie (3 maanden):

Ik had nog nooit van schildertherapie gehoord. Ik heb me ook nooit geïnteresseerd in alternatieve geneeswijzen en stond dan ook sceptisch tegenover schildertherapie. Ik dacht dat het toch niet zou werken, want er zijn geen feitelijke bewijzen zoals bij medicijnen. Aan de andere kant dacht ik dat het me ook geen kwaad zou doen. Vandaar dat ik het eigenlijk gewoon ben ondergaan.

Mijn klachten bestonden uit al 25 jaar lang nagels bijten, me niet kunnen uiten, erg gesloten zijn, alles alleen willen doen en me geen raad weten met mezelf. Qua lichamelijke klachten heb ik een hernia; ik liep krom, had afhangende schouders en een gesloten houding. Ik keek niet met een wijde blik de wereld in. Ik ben eerder onder behandeling geweest bij een psychotherapeut, maar dat heeft mij niet geholpen.

Na de eerste keer schildertherapie merkte ik al verschil. Ik kijk nu bijvoorbeeld op een hele andere manier naar de natuur, heb er ook meer oog voor. Daarnaast ben ik een stuk vrolijker en opener, ik geef meer mijn mening en heb meer interesse in de dingen. Ik merk ook dat mijn rug veel rechter is geworden en ik kijk nu met een open blik rond in de wereld.
Ik denk dat het grootste verschil met andere behandelingswijzen is, dat je het zelf doet. Je bent echt met je handen bezig en moet je ergens op concentreren. Bij een psychotherapeut gaat het erom dat je moet praten en wat je verteld, daar wordt op ingegaan. Bij schildertherapie praat je ook wel eens, maar het gaat om het schilderen. Daarnaast gaat het bij schildertherapie over de werking en beweging van de kleuren en over het licht en de duisternis. Als ik eerlijk ben, snap ik nog steeds niet wat precies de werking van de kleuren is, maar wel dat het me echt heeft geholpen. Ik ben nu bijvoorbeeld voor het eerst in 25 jaar gestopt met nagelbijten!

Ik zou schildertherapie aan iedereen aanbevelen. Het is beter dan naar een psychotherapeut gaan en dat meen ik echt. Het moeten is weg en ik doe het nu zelf. Schildertherapie is me echt overkomen. Ik doe er niet mijn best voor, ik doe het gewoon en het komt uit mezelf. Hoewel de rest van de alternatieve geneeswijzen een ver-van-mijn-bed show blijft, kan ik wel zeggen dat schildertherapie boven mijn eigen verwachtingen is gestegen. Dit werkt echt goed!