Parcival door Liane Collot d’Herbois

Er hangt een nieuw schilderij van Liane Collot d”Herbois in de wachtkamer van Mercuur. Dit schilderij is één van de vele schilderijen met het thema Parcival die Liane gedurende haar leven geschilderd heeft. Het verhaal van Parcival speelt zich af in de Byzantijnse cultuurperiode en verbeeldt de ontwikkeling van de verstandsgemoedsziel naar de bewustzijnsziel. Het vraagt een wakkerheid van ons om het verhaal van Parcival te begrijpen en net als Parcival zelf wordt je op jezelf teruggeworpen. Daarmee is het opnieuw een zeer actueel thema in deze tijd. 

Karin Lamers, die naast haar rol als medisch schildertherapeute ook internationaal als docente werkzaam is in de therapeutische schilderwijze, neemt ons mee in de bespreking van het schilderij op een reis door de tijd. Elke cultuurperiode laat ons zien hoe we als mens voortdurend een nieuwe bewustzijnsontwikkeling doormaken en hoe dit samenhangt met het steeds meer zien van de kleuren om ons heen. We worden daardoor ook meegenomen op een reis door de kleurenwereld. Liane Collot d’Herbois heeft de impuls van Rudolf Steiner, die precies honderd jaar geleden zijn eerste voordrachten over kleur hield, verder ontwikkeld en toegepast in al haar schilderijen.

Parcival door Liane Collot d'Herbois


Na de bespreking van het schilderij zullen we in een workshop de werking van kleuren gaan ervaren door te schilderen.

De bespreking en de workshop vinden plaats op zaterdag 20 maart 2021 van 10.00 – 12.30 uur.
De bijdrage is 8 euro, inclusief het gebruik van materialen. Door de aard van de workshop en rekening houdend met corona, is het aantal deelnemers gelimiteerd en daarom is opgave nodig bij Henk Verboom, liefst per email: henkwillemverboom@gmail.com of telefonisch 06-15054471