Angst en ademruimte

In deze voor ons bijzondere tijd waarin de wereld om ons heen een adempauze neemt, merken we dat de atmosfeer steeds schoner wordt. De aarde krijgt hierdoor de gelegenheid beter in- en uit te ademen. Bij de inademing in de ochtend en bij de uitademing in de avond nemen we een zachte gloed van magenta aan de hemel waar. De kleuren in de atmosfeer resoneren als het ware met de ademhaling van ons mensen.

Met het inademen halen we zuurstof, O2, naar binnen. Met het uitademen brengen we koolzuurgas, CO2, naar buiten. We zien dat in het ademhalen een gaswisseling plaatsvindt: het is een omkering, van zuurstof naar koolzuurgas. We hebben zuurstof nodig voor de verbranding van voedingsstoffen. De afvalstof koolzuurgas ontstaat bij de verbranding. Deze moeten we uitscheiden. Door de verbranding ontstaat er energie die nodig is voor het bewegen, maar ook voor de werking van onze organen zoals onze hersenen. Bij een verkeerde ademhaling verversen we de lucht te vaak en verliezen daardoor te veel koolzuurgas. Bij een tekort aan koolzuurgas ontstaan de volgende klachten: benauwdheid, druk op de borst, opgejaagd gevoel, hartkloppingen, veel zweten, duizeligheid, tintelingen in vingers, voeten of mond en een verhoogde bloeddruk. Ademen we te weinig koolzuurgas uit, dan bereikt te weinig zuurstof onze hersenen. Door de daling van het koolzuurgas in het bloed trekt spierweefsel samen en ontstaat stress, wat kan leiden tot depressiviteit.

Zuurstof wordt vanuit de lucht opgenomen in het bloed en kooldioxide wordt afgegeven aan de lucht. Gezonde mensen hebben een zuurstofgehalte van 95 – 100 %. Bloed neemt zuurstof uit de longen op en zorgt er via de aders voor dat het in alle uithoeken van je lichaam terechtkomt. Hierdoor kun je alles doen wat je wilt: sporten, dansen, praten, noem maar op. De lengte van je aders is 100.00 km, dat is 2,5 keer de wereld rond. Het zuurstofgehalte kan gemeten worden aan de hand van hemoglobine (ijzer). Hierdoor kun je een inschatting maken of je ademhaling en bloedsomloop gezond zijn.

Door angst verandert je ademruimte. Je ademhaling gaat sneller, je krijgt minder zuurstof, je wordt duizelig, je krijgt het plotseling koud of warm, je gaat transpireren, je wordt trillerig en je krijgt hartkloppingen. Wanneer dit herhaaldelijk terugkomt en het je overvalt in sociale situaties, ga je vermijdingsgedrag ontwikkelen. Het wordt zogezegd van kwaad tot erger. Er ontstaat een verkramping die je hele leven bepaalt.

Wanneer we ruimte hebben om te ademen zijn we vrij. Wanneer we te weinig ruimte hebben om te ademen, lopen we vast op psychisch, sociaal en fysiek gebied. We zijn dan als het ware onvrij.

Medische schildertherapie
Liane Collot d’Herbois* laat ons in haar schilderijen een enorme ruimte zien, waarin je kunt ademhalen, waarin je vrij bent als mens. Het zijn helende schilderijen en daarom mogen we deze schilderijen als een groot geschenk beschouwen.

In de schildertherapie werken we aan een zo groot mogelijke ruimte, waarin je vrij bent en vrij kunt ademhalen. We werken met de onzichtbare krachten van licht en warmte van de duisternis en met de zichtbare beweging van de kleur.

Je schildert zelf en daardoor werk je zelf actief mee aan je helingsproces. Het is niet nodig dat je ervaring hebt met schilderen en tekenen.

Je kunt altijd bellen of mailen voor meer informatie en voor een kennismakingsgesprek.

Praktijk voor medische schildertherapie
Karin Lamers
T:0652074800
E:karinlamers@planet.nl
W:www.medischeschildertherapie.nl

*Liane Collot d’Herbois is de grondlegster van de medische schildertherapie.